Wat moet u weten over het nieuwe aardgas

In de toekomst zal Fluvius u een ander soort aardgas leveren. Fluvius zal u hier persoonlijk over informeren per brief.

Momenteel werkt uw installatie met aardgas geleverd vanuit Nederland. Deze toelevering zal definitief stoppen vanaf 2030. Hiervoor schakelt Fluvius het gasnet om naar een hoger calorisch aardgas geleverd uit andere regio’s.

Veel van u zitten met vragen, hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen:


Mijn cv-ketel is jonger dan 20 jaar wat moet ik ondernemen?

Indien u een recente gasketel heeft dan hoeft u voor de omschakeling niets te ondernemen. Het is wel belangrijk om na de omschakeling een controle te laten uitvoeren of het toestel correct werkt. Tijdens deze controle zal onze technicus de verbrandingswaarden nameten van uw cv-ketel en indien nodig aanpassen zodat de verbranding weer optimaal is.

Let erop, deze controle vervangt niet automatisch het onderhoud van het toestel. Het kan gecombineerd worden met een onderhoud indien dit binnen deze periode valt. U blijft wettelijk verplicht het onderhoud minimaal 2 jaarlijks te laten uitvoeren door een erkend technicus.


Mijn cv-ketel is ouder dan 20 jaar wat moet ik ondernemen?

Toestellen ouder dan 20 jaar zijn niet altijd geschikt voor het nieuwe aardgas. Deze toestellen moeten voorzien zijn van de I2E(S) keuring. Dit dient vermeld te zijn op de kenplaat van het toestel. Indien een toestel niet geschikt is dient het toestel vervangen te worden door en nieuw en zuiniger exemplaar.


Ik heb een gashaard en gasfornuis moet dit aangepast worden?

In principe dienen alle gasttoestellen die de laatste 20 jaar op de Belgische markt zijn gebracht geschikt te zijn voor beide gassoorten. Best informeert u hiervoor bij de leverancier of fabrikant van de desbetreffende gastoestellen.


Mijn gastoestel heeft geen Belgisch keurmerk wat nu?

In onze regio circuleren nogal wat gastoestellen (cv-ketels, gashaarden, gasfornuizen) die niet gekeurd zijn voor de Belgische markt.

Het is wettelijk niet toestaan dat deze toestellen aangesloten zijn op het Belgische aardgasnet. Een erkend technicus zal dan ook geen aanpassingen of herstellingen uitvoeren aan deze toestellen. Deze toestellen dienen ten alle tijden vervangen te worden door een toestel dat gekeurd is voor de Belgische markt.

Is het zinvol om nu nog een ketel te laten vervangen, of wacht ik beter tot na de gasomstelling?

Al onze nieuwe ketels kunnen functioneren op beide gassoorten, dus vervanging vóór de gasomstelling is zeker zinvol. Bovendien kan je in de tussentijd veel energie besparen, aangezien de huidige ketels duidelijk minder verbruiken dan oudere ketels.


Wat als er een storing is op mijn gasketel na omschakeling?

Voor een perfecte werking moeten bepaalde type gastoestellen (vooral I2E(S) ) na de overgang naar de andere gassoort zeker worden ingeregeld. Indien het toestel niet correct werkt kan dit in storing vallen. Hiervoor dient u dan een serviceaanvraag in te dienen.


Welke kosten worden mij aangerekend bij deze omschakeling?

De kosten voor de aanpassingen aan gasnet, inclusief de aansluiting tot vlak achter de gasmeter, zijn ten laste van Fluvius. Eventuele problemen met de gastoestellen - en de bijhorende kosten - zijn steeds ten laste van de eigenaar. Fluvius betaalt nooit de kosten voor de ombouw van toestellen.

De controle van de goede werking van het gastoestel door Installatiebedrijf van den Berg zijn ten koste van de eigenaar. Indien dit gebeurt tijdens de uitvoering van uw onderhoudscontract is deze tussenkomst gratis!